Piele uscata?
mai 15, 2017
Ce avantaje au copiii care cresc alaturi de animale de companie?
mai 22, 2017
Arata tot

Gradinarit, gatit si dureri de stomac

Contaminarea incrucisata este cea mai rea cauza care poate provoca diverse probleme digestive, dar acestea pot fi prevenite usor cu apa si sapun.

Sarbatorile de primavara si incalzirea vremii ne dau posibilitatea de a gati, a face gratare si de a ne intalni cu prietenii in jurul mesei. Este, de asemenea, momentul in care gradina ar trebui sa fie pregatita pentru vara. Dar, fara o igiena completa a mainilor, gradinaritul si gatitul pot provoca contaminarea incrucisata. Aparitia bacteriilor din sol, care se gasesc peste tot in natura, intra in contact cu alimentele noastre. Nu toate bacteriile mor cand gatim alimentele, uneori au forma de spori care pot supravietui tratamentului termic. Daca mancarea este mentinuta calda sau racita prea incet, sporii devin din nou bacterii care se inmultesc foarte repede.

Cunoasterea surselor de contaminare si prevenirea infectiilor
Este aproape imposibil sa nu aducem germeni in casa. O situatie familiara pentru multi este atunci cand am iesit la cumparaturi si la intoarcere punem pungile pe masa de bucatarie. Sau cand am fost in gradina si punem manusile pe masa de bucatrie sau blat pentru a lua un pahar cu apa. La fel cand nu ne spalam mainile imediat ce am intrat in casa, inainte si dupa ce gatim. Exista multe exemple despre modul in care aducem bacterii in bucatarie.

Pentru a evita infectia, mediul in care alimentele intra in contact trebuie sa fie curat. De aceea, intotdeauna in bucatarie trebuie o curatenie atenta. Cutitul si tocatorul trebuie, de asemenea, sa fie foarte curate. Bacteriile nu sunt vizibile cu ochiul liber si chiar daca credem ca tocatorul este curat, este mai bine sa il mai spalam o data decat sa generam o problema digestiva.

Este bine sa folositi manusi pentru a va proteja mainile atunci cand gatiti sau sunteti in gradina, dar utilizarea manusilor nu poate inlocui o spalare manuala!

Cand ne spalam mainile, limitam cresterea bacteriilor pe maini si, prin urmare, prevenim infectia. Microorganismele supravietuiesc in general mai mult atunci cand sunt ''astupate'' de murdarie si praf. Prin urmare, este bine sa va spalati mainile timp de cel puțin 10 secunde cu apa calda si sapun. Asigurați-va ca nu exista mizerie si sub unghii.

Utilizati gelul de curatare antiseptic cu 2% tea tree oil, pentru o igiena buna.
Spalarea cu gelul de curatare antiseptic cu 2% tea tree oil lasa pielea curata, proaspata si moale. Este recomandat in mod special pentru pielea uscata si sensibila si in cazul in care este necesara spalarea frecventa a mainilor.

Stiai ca…
Existenta uleiului esential de arbore de ceai a fost inregistrata oficial in anul 1923?

Proprietatile sale au fost cunoscute de aborigenii din Australia, cu cateva sute de ani mai devreme. Ei tratau multe probleme ale pielii prin punerea pe piele a frunzelor de arbore de ceai zdrobite sub forma de comprese calde.