Pernele au fost inventate in vechiul Egipt să ne păzească capul de gândaci, să nu ne intre in urechi, ochi sau nas, dar s-a descoperit in timp, că au devenit o sursă de infecție.
Studiile susținute de autoritățile sanitare din întreaga lume au demonstrat că pernele au virusi si bacterii cum ar fi: E. Coli, SAMR si gripa.
Cel mai grav este că, in timp, pe pernele nedezinfectate se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă ( aspergiloza pulmonară cronică).
Fungii din genul Aspergillus, ai cărui spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulă prin aer, pot fi inhalaţi cu uşurinţă şi la început provoacă simptome similare unei răceli banale.
Un studiu din 2015 al Universităţii din Manchester a arătat că Aspergillus se formează pe majoritatea pernelor - cel mai probabil se hrănesc cu excrementele acarienilor.
Tot cercetatorii Universitatii din Manchester au evidenţiat că într-o pernă folosită există circa un milion de spori din 16 tipuri diferite.
Pernele sunt un mediu de cultura alimentat de respiraţie, strănuturi, salivă ori transpiraţie.
Pernele mai vechi de doi ani sunt "pepiniere" de bacterii şi acarieni şi un real pericol pentru sănătatea noastră.
Acest lucru este foarte dificil pentru persoanele care suferă de alergii.
Universitatea din Ohio a descoperit că 10% din greutatea pernelor mai vechi de doi ani reprezinta greutatea acarienilor morti si reziduurile acestora.
Pernele care sunt folosite în mod regulat, cum ar fi cele oferite pe zborurile pe distanțe lungi și în camerele hoteliere din întreaga lume, sunt adesea utilizate mai mult decât ceea ce recomandă producătorii.
Pernele folosite de multe persoane pot deveni cu ușurință un loc perfect pentru dezvoltarea ciupercilor.
Lenjeria din camerele hotelului se spală și se dezinfecteaza între utilizatori, dar pernele nu. Pernele au găuri mici în ele si toate aceste găuri sunt un loc pentru bacterii și alti contaminanți.
Cum intră contaminanții într-o pernă?
• Indiferent dacă admit sau nu mulți oameni saliveaza când dorm.
• Dacă o persoană este bolnavă, activă sau nu, saliva se poate absorbi prin fata de perna și în materialul de umplutura. Saliva poate conține orice număr de agenți infecțioși.
• Călătoriile în lume sunt atât de ușoare și necesare în atmosfera globală de astăzi dar astfel suntem expusi la o gamă imensă de contagiuni virale și bacteriene.
• Calătoria aduce și amenințarea privind răspândirea noilor boli, tinand cont ca si bacteriile se dezvolta, suferă mutatii.
Dezinfectati pernele cu ulei de tea tree concentratie 100% - o lingurita in compartimentul pentru detergent!
Ulei 4.99% concentratie
• Este de evitat utilizarea pernelor comune.
• Acasă aerisiti zilnic lenjeria si pernele. Nu acoperiți patul după ce v-ati trezit, lăsați asternuturile in dezordine să se aerisească. Acarienilor nu le place lumina si căldura, ei prefera zonele intunecoase, transpirate, umede.
• Acasa pernele cu umplutură sintetică pot fi curăţate în maşina de spălat de două, până la patru ori pe an, la temperaturile recomandate pe etichetă de către producător (de regulă, 60 de grade Celsius).
• Pentru uciderea acarienilor din lenjerii si perne folositi uleiul de arbore de ceai (teatree) concentrație 100% -1 linguriță in compartimentul de detergent.
• Faţa de pernă, schimbaţi-o săptămânal dar pentru cei cu afectiuni dermatologice produse de acarianul demodex se recomanda schimbarea zilnică a fetei de pernă.
• În cazul pernelor cu fulgi, apelaţi la curăţătoriile profesionale.
Te informăm că ne-am actualizat politicile privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, conform Regulamentului (UE) 2016/679. Acest site foloseste cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Despre Cookies