8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale
august 4, 2017
Infecții cutanate bacteriene
octombrie 7, 2017
Arata tot

Acneea la adulți

Aproximativ 85% dintre adulți și adolescenți au o acnee ușoară până la moderată timp de un an sau poate doi. Aproximativ 75% dintre copiii și adolescenții care suferă de acnee depășesc acest nivel, dar 25% continuă să aibă coşuri până la vârsta de 25-35 de ani sau chiar după aceea. Acneea la adulţi este greu de vindecat, iar tratamentele care funcționează bine pentru acnee ușoară până la moderată, la adolescenți, de obicei nu funcționează pentru adulți.

Rezumat:

Aproximativ 25% dintre adolescenţii care au acnee continua sa aiba acnee până la varsta de 30 şi peste.
Diferența majoră în tratarea acneei la adulţi este faptul că pielea se regenerează mai încet.
Pielea adultă are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
Pielea adultă reacționează mai prost la substanțele chimice.
Orice remediu de curățare care lasă pielea să se usuce, produce mâncărime sau iritaţii poate crea resturi de piele care înfundă porii. Nu trebuie să simțiți că soluţia de curăţare lucrează pe piele.
Cea mai bună modalitate de a scăpa de puncte negre este o abordare lentă pentru a nu lăsa porii deschişi. Diminuaţi punctele negre cu acid salicilic.
Utilizați tratamente direct pe coşuri, nu pe toată faţa. Peroxidul de benzoil și uleiul de arbore de ceai/tea tree oil, de preferință folosiți-le împreună, dau cele mai bune rezultate.
Pentru o abordare sistematică a îngrijirii acneei adulte, luați în considerare un protocol de îngrijire. 

Ce este diferit la acneea adultilor?

Marea diferență în ceea ce privește acneea adultă este cât de rapid se regenerează pielea. Când copiii au acnee, pielea se regenerează rapid, porii se deschid mult mai rapid, astfel încât o mare pustulă, luni, poate fi doar o amintire de vineri. Este ușor să cicatrizezi pielea tânără cu tratament dur sau excesiv, dar acneea la cei foarte tineri se rezolvă de obicei singură.

Acneea la adolescenți este puțin mai persistentă. Deoarece faţa, de obicei, se oprește din creștere la aproximativ vârstă de 15 sau 16 (deși pot exista unele modificări în structura facială până la aproximativ 22 de ani), pielea se oprește din expansiune. Porii nu se deschid atât de repede ca la copii. Cu toate acestea, pielea adolescentului este mult mai tolerantă la un tratament dur decât pielea adulților.

Acneea la adulți tinde să rămână prezentă mai mult timp. Pielea nu se mai regenerează atât de repede. Porii tind să rămână înfundați. Încercarea de a stoarce coşurile provoacă doar infecție sub piele, unde se pot forma chisturi. Strângerea punctelor negre poate funcționa de fapt, dar eliminarea capului negru lasă un por mărit-deschis. Și orice fel de tratament dur al pielii declanșează o reacție defensivă a pielii. Pigmentul din piele este un antiinflamator natural. Inflamația acneei va lăsa pete maronii sau uneori negre, care durează ani pentru a le rezolva.

Curățarea este esențială pentru tratarea acneei adulte

Dacă aveți acnee și nu mai sunteți copil, cel mai important lucru de reținut este să fiți blând cu pielea. Lucrurile pe care le foloseai când erai copil sau adolescent, pot cauza probleme reale acum. Acneea la adulţi necesită o schimbare în îngrijirea zilnică a pielii și devine important să urmați regulile de bază:

• spalati atent zona cu apa calda, evitand ochii, cu un sapun/solutie antiseptica si dezinfectanta blanda, de doua ori pe zi, pentru a elimina pielea moarta si excesul de sebum, apoi utilizati un toner cu tea tree oil; se schimba prosopul in fiecare zi
• folositi o crema care contine tea tree oil, de doua ori pe zi sau atunci cand este necesar
• inainte de folosirea cremei antiseptice, pe pustule/cosuri se poate aplica tea tree oil, cu un betisor de ureche sau o discheta cosmetice daca zona este mai mare
• spalati-va mainile des, folositi produse antiseptice blande, cum ar fi solutia antiseptica cu tea tree oil; incercati sa nu atingeti fata cu mainile
• nu strangeti/stoarceti cosurile – creste riscul de cicatrici
• spalati-va parul de doua ori pe saptamana, de preferat cu un sampon antiseptic; parul poate atinge fata, in special cand dormiti sau in functie de cum aveti coafura/frizura
• alegeti produse de machiaj pe baza de apa, nicidecum pe baza de ulei, care incarca si mai mult pielea
• acordati atentie si igienei corpului, folosind un gel de dus antiseptic de doua ori pe zi

Mulți oameni încearcă să scape de cosuri cu peroxid de benzoil. Problema constă în faptul că produsele de 5% până la 10% pe bază de peroxid de benzoil irită pielea. Majoritatea oamenilor au o reacție mai bună la gelurile de 2,5% peroxid de benzoil care se aplică direct pe coș, nu pe toată fața. Peroxidul de benzoil ucide bacteriile acneei și oprește inflamația, deși poate dura până la 2 săptămâni pentru ca pielea să se vindece. 

Secretul tratamentului de succes al coşurilor cu peroxid de benzoil este de a folosi peroxidul de benzoil pe timp de noapte și un hidratant dimineața. Peroxidul de benzoil fără un hidratant vă poate scăpa de 60% până la 70% din pete/coşuri, dar adăugarea unui hidratant în programul de tratament va aduce rata de vindecare mai aproape de 100.

Un studiu comparativ publicat in Jurnalul Medical al Australiei a constatat ca tea tree oil si peroxidul de benzoil au avut un efect semnificativ in amelioarea acneei pacientilor. Cu toate ca efectele de vindecare ale uleiului din arbore de ceai au fost mai lente, a provocat mai putine efecte secundare decat peroxidul de benzoil.