Candida cauza acneei: ce spune stiinta?
iunie 8, 2017
Cum sa ai grija vara de picioarele tale
iulie 26, 2017
Arata tot

13 utilizări ale uleiului de arbore de ceai care îţi vor schimba viaţa

Ce este uleiul de arbore de ceai/tea tree oil?


Uleiul de arbore de ceai este un ulei esenţial, de culoare galben pal, cu un miros proaspăt de camfor. Este extras din arborele Melaleuca alternifolia, care creşte în Australia. Multiple studii au demonstrat capacitatea excelentă a uleiul de arbore de ceai de a acţiona ca un antiseptic, antibacterian, antiviral, antifungic şi agent anti-inflamator, ajutând la vindecarea unei palete largi de boli, motiv pentru care este denumit “cabinet medical într-o sticluţă”.

Siguranța uleiului de arbore de ceai


Uleiul de arbore de ceai este considerat, în general, unul dintre cele mai sigure uleiuri esențiale pentru utilizarea nediluată pe piele, însă cei cu piele sensibilă trebuie să-l dilueze cu un ulei purtător - cum ar fi de migdale dulci, măsline sau nucă de cocos. Înainte de a folosi uleiul de arbore de ceai nediluat, efectuați un test pe o porţiune mică de piele. Nu folosiţi niciodată ulei de arbore de ceai intern!

1. Antiseptic local pentru tratarea rănilor și infecțiilor
Terpenele din uleiul de arbore de ceai dau acestuia proprietăți antiseptice remarcabile care-l fac deosebit de puternic pentru vindecarea rănilor și lupta împotriva infecțiilor. A fost demonstrat în cercetarile ştiinţifice publicate în Journal of Investigative Dermatology în 2006 eficacitatea uleiului de arbore de ceai în combaterea stafilococolului auriu şi MRSA, care este o tulpină de bacterii stafilococice rezistente la multe antibiotice obişnuite. Din acest motiv, este adesea folosit ca un remediu natural pentru a preveni infecția în răni mici, tăieturi și arsuri.

2. Tratamentul acneei
Conținutul de terpenă antimicrobiană din ulei de arbore de ceai îl face, de asemenea, foarte eficient în combaterea acneei. Nu numai că omoară infecțiile MRSA sau stafilococii, dar va ucide de asemenea Propionibacterium acnes care trăiesc în interiorul foliculilor de păr și poate duce la inflamație și acnee. Uleiul conține, de asemenea, proprietăți care ajută la calmarea usturimii și pruritului coşurilor şi iritaţiilor.

Un gel cu 5% ulei de arbore de ceai, atunci când este aplicat în zonele afectate, a fost demonstrat în studii ca fiind la fel de eficient ca o doză identică de peroxid de benzoil. Tratamentul durează un pic mai mult cu uleiul de arbore de ceai, dar acest remediu natural pentru acnee este, de asemenea, dovedit a fi mai puțin dăunător pentru piele decâ peroxidul de benzoil. Puteți să faceți propriul dvs. remediu ieftin pentru acnee: aplicaţi pe zona afectată un amestec de cinci picături ulei de arbore de ceai amestecate cu două linguriţe de miere. Frecaţi uşor pielea, lăsaţi apoi să acţioneze 2-3 minute, îndepărtaţi amestecul cu apă călduţă, apoi clătiţi cu apă rece. Dar cel mai indicat este să folosiţi şi cosmetice formulate cu tea tree oil.

3. Ciuperci, fungi ai unghiilor
Uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide paraziții și infecțiile fungice, motiv pentru care este atât de popular pentru folosirea în combaterea ciupercilor, fungilor unghiilor şi pielii. De fapt, s-a dovedit că lucrează la fel de bine ca și tratamentele chimice. Aplicați ulei de arbore de ceai nediluat de două ori pe zi pe zonele afectate, cum ar fi unghiile picioarelor, pentru a ameliora simptomele și, eventual, pentru a vindeca complet aceste afecțiuni inestetice.

Incearca acum ulei de arbore de ceai
4. Pecingine
Pecinginea este o infecţie fungică a pielii care poate afecta atât omul, precum și animalele. Aceasta este numita medical Dermatofitoze şi este cauzată de diverse tipuri de ciuperci. Este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contactul cu persoane, animale sau obiecte infectate. Uleiul de arbore de ceai a fost remarcat într-un studiu medical din revista Australasian Journal of Dermatology din august 2002 ca fiind un tratament eficient, tratând ciupercile după patru săptămâni de tratament în mai mult de 64% dintre subiecții testati. Proprietățile antifungice ale uleiului îl fac eficient atât pentru tratarea cicatricilor, cât și pentru împiedicarea răspândirii acestora. Aplicați 2-3 picături de ulei de arbore de ceai de două sau trei ori pe zi pentru a trata pielea care a fost infectată de pecingine. Asigurați-vă că ați curățat orice obiect personal care ar fi putut intra în contact cu ciuperca, folosind o solutie de apă şi ulei de arbore de ceai, pentru a preveni răspândirea ulterioară a infecției.

5. Eliminarea mirosului neplăcut al picioarelor
Puteți să vă păstrați picioarele mirosind frumos preparând un odorizant pentru picioare: se amestecă 3 linguri de amidon de porumb, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 15 picături de ulei de arbore de ceai și 5 picături ulei de lavandă. Pudraţi picioarele şi interiorul pantofilor şi nu veţi mai avea probleme cu mirosul neplacut.

6. Sănătatea scalpului şi a părului
Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sănătatea atât a scalpului cât și a părului. De fapt, specialiştii susţin că uleiul de arbore de ceai ar putea fi vindecarea miraculoasă pentru scalpul uscat, cu prurit (mâncărime). Acest lucru se datorează faptului că are capacitatea de a elimina mătreața și de a calma pielea uscată. Chiar dacă nu suferiți de mătreață, puteți suferi de un scalp uscat, cu prurit, nu numai extrem de iritant, dar care poate duce la alte probleme cum ar fi căderea părului. Un scalp cu prurit este adesea cauzat de o ciupercă, o bacterie sau o reacție alergică, și deoarece ulei de arbore de ceai a fost dovedit a lupta împotriva acestor probleme, poate fi incredibil de eficient. Poate chiar să ajute la vindecarea eczemelor și a foliculitei scalpului.Folosiţi un şampon formulat cu tea tree oil.

Incearca acum ulei de arbore de ceai
7. Păduchi
Când este amestecat cu ulei de mentă, uleiul de arbore de ceai a fost demonstrat că respinge păduchii. Poate fi folosit inclusiv la copiii mici. Tratamentul cu ulei de arbore de ceai este, de asemenea, un tratament natural eficient pentru a elimina păduchii deja prezenți. Deși este util împotriva paraziților asupra oamenilor, uleiul de arbore de ceai nu este recomandat pentru tratamentul animalelor de companie deoarece toxinele prezente în ulei prezintă un risc ridicat de efecte secundare negative la animalele de companie. Dacă v-ați confruntat vreodată cu păduchi, știți care este o mare problemă, așa că este o veste bună că au existat cercetări științifice care au sugerat că uleiul de arbor de ceai poate fi un tratament eficient. Un studiu din 2012, publicat în Parasitology Research, a constatat că uleiul de arbore de ceai poate fi capabil să ucidă păduchii în stadiile de nimă și adulți ale vieții, precum și să reducă numărul de ouă de păduchi care se desprind de pe păr. Cercetarea efectuată în 2010, în cadrul Universității Queensland din Australia și publicată în BMC Dermatology, a descoperit, de asemenea, rezultate destul de promițătoare. Experții au tratat copiii care suferă de păduchi cu diverse tratamente, inclusiv cu ulei de arbore de ceai. Doar un sfert dintre cei tratați cu un șampon chimic anti-paduchi care conține piperonil butoxid și piretrine nu mai aveau păduchi, totuși, aproape toți copiii tratați cu soluția de ulei de arbore de ceai au scăpat total de păduchi.

Uleiul de arbore de ceai conţine două elemente cunoscute pentru proprietăţile lor insecticide care ajută la uciderea păduchilor: 1,8-cineol si terpinen-4-ol. În plus, uleiul ajută la îndepărtarea ouălor de păduchi, deoarece poate dizolva textura tip gumă care lipeşte firul de păr de ouă, făcându-le să se îndepărteze uşor atunci când se piaptănă părul.

8. Gât roşu, dureros
Uleiul de arbore de ceai diluat în apă este, de asemenea, un remediu natural pentru o durerea de gât. O durere în gât este cauzată de o infecție virală sau bacteriană care cauzează, de asemenea, o răceală sau o gripă. Aceste virusuri și bacterii cauzează inflamația mucoaselor şi contribuie la durerea în gât. O gargară cu ulei de arbore de ceai este suficientă pentru a calma inflamația și a ușura durerea. Este deosebit de eficient atunci când este utilizat la primul semnde durere sau răceală, pentru a preveni agravarea. De asemena inhalarea de aburi (apă clocotită în care puneţi câteva picături de ulei de arbore de ceai) ajută foarte mult la calmarea mucoaselor iritate. Faceţi zilnic gargară şi inhalare de aburi cu ulei de arbore de ceai, de cel puţin 2-3 ori pe zi, până când toate simptomele dispar. Nu inghiţiţi ulei de arbore de ceai, deoarece este toxic când este ingerat.

9. Sănătatea orală
Deoarece uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide bacteriile în timp ce calmează pielea inflamată, este ingredientul ideal pentru utilizarea într-o apă de gură sau pastă de dinți. S-a descoperit, de asemenea, reducerea sângerării gingiilor și a cariilor dentare. Australian Tea Tree Oil Industry Association a efectuat multe dintre studiile asupra uleiului de arbore de ceai, inclusiv unul în care dr. Kate Hammer a constatat că o gamă de bacterii orale, responsabile de cariile dentare, au fost eliminate de uleiul de arbore de ceai chiar și la o diluție scăzută.

Uleiul de arbore de ceai este eficient în special pentru cei care sunt predispuși la infecții orale fungice sau bacteriene, atunci când este folosit în apa de gură (100 ml apă în care adăugăţi 5 picături ulei de arbore de ceai). Asigurați-vă că nu-l înghițiţi, deoarece compușii toxici pe care îi conține pot provoca greață şi ameţeală. Puteți adăuga două picături de ulei de arbore de ceai nediluat pe pasta de dinți, chiar înainte de periaj, pentru a susține o sănătate orală mai bună. Sau dezinfectaţi periuţa de dinţi, ţinându-o 15 minute într-o jumătate de cană de apă, în care aţi amestecat 10 pictături de ulei de arbore de ceai.

Incearca acum ulei de arbore de ceai
10. Muşcături şi înţepături de insecte
Uleiul de arbore de ceai funcționează incredibil de bine pentru tratarea înţepăturilor de ţânţari și altor insecte. Dezinfectează şi reduce umflătura. Aplicați ulei de arbore de ceai diluat într-un ulei purtător pe zonele afectate, pentru a dezinfecta rana, pentru a diminua durerea și a preveni pruritul (mâncărimea). Păstrați rana acoperită cu un bandaj pentru a evita evaporarea uleiului și repetați o dată sau de două ori pe zi, până când mușcătura sau înţepătura se vindecă.

11. Îndepărtarea insectelor
Nu numai că uleiul de arbore de ceai este foarte bun pentru tratarea mușcăturilor și a înţepăturilor de insecte, este de asemenea bun să ţină departe insectele sau chiar să le ucidă. Proprietățile antiparazitare ale uleiului îl fac capabil să distrugă sau să înlăture creșterea paraziților cum ar fi purici, lipitori, păduchi și căpușe. În plus, poate respinge țânțarii, furnicile, păianjenii și multe altele. Ca să ţineţi departe de casa dvs. insectele, îmbibaţi dischete/bile de bumbac în ulei și plasaţi-le strategic în toată casa. Sau, când doriți să vă bucurați de o masă pe terasă în aer liber, amestecați doar câteva picături de ulei cu apă, într-o sticlă cu pulverizator şi pulverizați-vă uniform pe corp, pentru a împiedica țânțarii și alte insecte să se apropie de dvs. Dacă aveți cutii de gunoi în exterior, ele atrag muște, care pot intra în casa dvs. Le puteți respinge cu ulei de arbore de ceai. Pur și simplu pulverizaţi ulei de arbore de ceai diluat în apă pe părțile laterale ale porțiunilor superioare ale cutiilor de gunoi şi muștele vor dispărea "în mod magic”.

12. Curățător pentru uz casnic
Aceleaşi proprietăţi antimicrobiene care fac uleiul de arbore de ceai atât de eficient pentru îndepărtarea infecţiilor dinorganism, de asemenea, fac din acesta un detergent uimitor de uz casnic, care va ucide orice bacterie pe care o aveţi în casă.

Detergent universal. Într-o sticlă cu spray de 1 litru, adăugați 15 picături de ulei de arbore de ceai la două cești de apăfierbinte și jumăte de cană de oțet. Utilizați-l pentru a curăța blaturi, mese, oglinzi, corpuri de iluminat, în baie etc.
Odorizant de aer. Asigurați-vă propriul dvs. deodorant natural astfel încât casa dvs. să miroasă frumos şi proaspăt, prin combinarea unei căni de apă, 5 picături de ulei de arbore de ceai și 3 picături de ulei esențial de lămâie într-o sticlă cu pulverizator. Agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru a distribui uniform uleiurile în apă şi pulverizaţi în aer.
Detergent rufe. Pentru a spori puterea de curățare a detergenților dvs. de rufe, precum și pentru a preveni infecțiile bacteriene și fungice de pe hainele murdare, adăugați 10 picături de ulei de arbore de ceai la spălat, în detergent sau direct pe haine.
Mucegai. Combinați o linguriță de ulei de arbore de ceai cu o ceașcă de apă într-o sticlă cu pulverizator și apoi agitați bine pentru a le amesteca. Puteți să-l utilizați pentru a trata zonele cu mucegai. Lăsati sa acţioneze 15 minute înaine de ștergere sau folosiți-o preventiv acolo unde ar putea apărea mucegai, cum ar fi perdele de duș, mașina de spălat rufe, vase sau toaleta.
Curăţarea băii. Pentru o curățare a băii, amestecati 10 până la 15 picături de ulei de arbore de ceai într-un amestec de apă, oțet, bicarbonat de sodiu și săpun/detergent neutru. Bicarbonatul de sodiu elimină petele, în timp ce uleiul dearbore de ceai stimulează puterea de curățare a oțetului pentru a lupta împotriva bacteriilor și mucegaiului.

Incearca acum ulei de arbore de ceai
13. Ajută grădina să prospere Cele mai multe componente ale uleiului de arbore de ceai sunt cunoscute ca fiind active împotriva unei game largi de ciuperci. Un studiu a arătat că uleiul de arbore de ceai a fost eficace în combaterea ciupercilor care provoacă ciuperci pe plante ca: grâu, orz și ovăz, precum și plante de gradina diverse, inclusiv ajutând în combaterea mucegaiului de praf. Alte cercetări au demonstrat că uleiul este benefic pentru controlul putregaiul care afectează: căpșuni, tomate, sfecla de zahăr şi cartofi.
Puteți preveni creșterea acestor ciuperci pe plante prin pulevrizarea cu un amestec din 2 linguri de ulei de arbore de ceai cu 2 căni de apă, la fiecare 3-7 zile. Uleiul de arbore de ceai poate, de asemenea, să respingă muștele care secreta o solutie lipicioasă care cauzează ciuperci de mucegai pe frunze. Este mai bine să se pulverizeze dimineața, și mai puțin în timpul zilelor foarte călduroase, pentru a evita arderea frunzelor tratate cu ulei.