Despre
Originar din Australia, arborele de ceai/tea tree era folosit ca planta medicinala de catre triburile aborigene inca dinaintea venirii colonistilor albi. Australian Tea Tree Oil este extras din arborele Melaleuca alternifolia, care creste in mod natural numai in nordul New South Wales, Australia.

Exista peste 150 de specii de Melaleuca in Australia, dar numai un singur tip, Melaleuca alternifolia, produce ulei care este in acelasi timp non-iritant pentru piele si antiseptic. Puterea de vindecare a Tea Tree Oil a fost cunoscuta de secole de aborigenii care au zdrobit frunze si au facut cataplasme pentru vindecarea arsurilor, taieturilor, muscaturilor si intepaturilor; legendele lor descriu acest ulei ca un „ulei magic”, cu puteri miraculoase de vindecare. Frunzele si ramurelele emana un miros caracteristic de ceai cand sunt strivite. Acestea se distileaza si sunt folosite la prepararea unui ulei esential care se aplica topic sau este incorporat in creme, unguente si alte produse de acest tip.

Melaleuca alternifolia – tea tree/arbore de ceai are un continut mare de terpene, mai ales de 4-terpinol, considerat un antiseptic bland – non-iritant pentru piele, dar extrem de eficient, care ucide efectiv bacteriile si ciupercile. A fost identificat oficial ca antiseptic in 1920 de chimistul sef din New South Wales, apoi imigrantii care au venit in tara au descoperit ca acest ulei esential a fost cel mai eficient impotriva muscaturilor, intepaturilor si infectiilor decat orice altceva.
In 1923, Dr. Arthur Penfold consemneaza in ”British Medical Journal” ca a testat uleiul de arbore de ceai si a constatat in mod surprinzator ca acest ulei a avut o eficacitate de 11 ori mai puternica decat cel mai folosit antiseptic de la momentul respectiv – carbolic acid. Pentru ca antisepticul carbolic acid irita pielea, uleiul de arbore de ceai a a devenit repede alegerea numarul unu pentru antiseptic.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial armata australiana a achizitionat toata productia de Tea Tree Oil pentru a dota fiecare soldat cu o sticla mică de „ulei magic de vindecare”. Atunci cand s-au descoperit antibioticele, interesul pentru tea tree oil a scazut. S-a considerat ca antibioticele pot vindeca orice, si se puteau produce ieftin in cantitati mari.

Anii ’60 au deschis interesul pentru terapiile complementare si materiile prime naturale. Incepand cu anii ’80 cultivarea arborelui de ceai s-a extins la scara mare, asigurand cererea la nivel mondial, iar in prezent cercetarea si desfacerea arborelui de ceai este sustinuta de catre ”Australian Federal Research Organisation ”.

Astazi, exista mai multe plantatii de Tea Tree Oil in Australia si productia anuala este estimata la peste 400 de tone, dintre care majoritatea sunt exportate. Tea Tree Oil este in prezent catalogat cel mai studiat ulei esential din lume. In urma cererilor de rapoarte cu privire la reglementarea, siguranta si eficacitatea sa – Australian Tea Tree Oil Industry Association si RIRDC (Rural Industries Research & Development Corporation) au lucrat in stransa colaborare pentru realizarea primului dosar de analiza cuprinzatoare, bazat pe numeroase studii, in ceea ce priveste Australian Tea Tree Oil, finalizat in 2007, care concluzioneaza:
- Australian Tea Tree Oil este un produs sigur si eficient
- Multiple studii au demonstrat capacitatea Tea Tree Oil de a actiona ca un antiseptic, antibacterian, antiviral, antifungic si agent anti-inflamator.

Studiile stiintifice efectuate in ceea ce priveste tea tree oil, le puteti gasi pe siteul ATTIA Ltd – organizatia reprezentativa pentru industria arborelui de ceai din Australia: www.attia.org.au/search_abstracts.php